Moederschap gaat niet altijd vanzelf
... en dat hoeft ook niet
 

Over Annet 

Het leven heeft een ritme; na elk grote verandering in je leven is het zoeken naar een nieuwe balans. Van een gezin met één kind naar een gezin met twee kinderen vraagt andere talenten dan van geen kind naar één kind. 


Wake up call

Voor mij was de overgang van fulltime werken als t.v.- regisseur in Hilversum naar het moederschap een wake up call. Door de komst van mijn eerste kind veranderde er zoveel in het leven dat alles op zijn kop stond. Het bleef op zijn kop staan want mijn kind was een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Het was een wake up call van het leven want het liet mij voelen waar het leven in zijn essentie over ging.


De volgende wake up call kwam door de vroege dood van mijn vader. Hij liet, één jaar naar zijn pensionering, door een slopende ziekte het leven los. Hij was trots op wat hij tijdens zijn leven had bereikt. Hij had niets uitgesteld tot na zijn pensionering toch kwam zijn dood veel te vroeg.


Moed om te doen wat bij je past

Zijn dood gaf mij de moed om te doen wat ik het belangrijkste vond. Ik koos er voor om fulltime thuisblijf-moeder te worden Ik stopte met het regisseurswerk en nam afscheid van de televisiewereld .

Thuis verveelde ik mij geen minuut. We hadden een jong gezin dat uitgroeide tot 3 kinderen en er was altijd wat te doen. We verhuisden van Amsterdam naar Haarlem.

 

Onze kinderen gingen naar de Vrije School, van peuterklas tot en met het eindexamen op de middelbare school. Het Vrije School onderwijs gaf mij handvaten om het ritme van het jaar te beleven want op school werden er door het jaar heen jaarfeesten gevierd. Het duurde even voordat ik alle jaarfeesten begreep maar daarna gaven ze ritme aan het gezinsleven. Van St Michaël in september tot aan Sint Jan in de zomer, we hebben ze jarenlang gevierd.


Nu de kinderen groot zijn geworden heeft het leven een andere ritme dan toen ze klein waren. Ze gaan hun eigen weg waardoor mijn leven weer een andere vorm met een nieuwe balans heeft gekregen.


Als je mij zou kennen dan:

* ... zou je weten dat ik dol ben op edelstenen. Als we door de stad lopen en mijn dochter ziet een winkel waar ze edelstenen verkopen dan neemt zij mij preventief bij de arm en zegt: "doorlopen, niet kijken, je hebt genoeg."


*...zou je zien dat ik zelden mijn nagels lak en ook geen lange nagels heb. Met lange nagels kan ik niet met mijn handen in de aarde zitten.


* ... zou je weten dat ik twee moestuinen heb. Ik wil zien hoe een plant of vrucht zich ontwikkelt. Als ik in de moestuin ben dan is dat om met Moeder Aarde te danken voor alles wat ze ons geeft: wij zijn haar kinderen.


 

Ik ben lid van  het Collectief Alternatieve Therapeuten

 
 
E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn